Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.02.03

Gyermekek elleni erőszak, bántalmazások, szexuális visszaélések

 

 

                                     gyermek.png

                                 

 

Becslések szerint világszerte 20 százalékra tehető azoknak a nőknek és 5–10 százalékra azoknak a férfiaknak az aránya, akiket gyermekkorukban szexuális bántalmazás ért. Ennél is több azok aránya, akik gyermekként fizikai bántalmazást szenvedtek el. A bántalmazás negatív következményei akár egész életében végigkísérhetik az érintetteket, befolyásolják testi és lelki egészségüket, káros hatással lehetnek a tanulási teljesítményükre, munkahelyi és párkapcsolati problémákat okozhatnak.

                                                                                        (KSH)

 

A gyermekbántalmazás végső soron akár egy ország gazdasági és szociális lemaradásához is hozzájárulhat.


A gyermekek bántalmazása és elhanyagolása a fizikai, érzelmi, szexuális visszaéléseken, valamint a hanyag bánásmódon túlmenően minden olyan kizsákmányolási formát is magába foglal, ami a gyermek egészségének, fejlődésének vagy méltóságának sérelmét eredményezi.

 

A gyermek soha nem lehet felelős az őt ért bántalmazásért.

gy1.png

 

 

A szülőket tekintve jelentős kockázati faktor az újszülöttel való kapcsolat megteremtésének nehézsége, a saját gyermekkorban történt bántalmazottság, a gyermeki fejlődésre vonatkozó ismeretek hiányossága, az alkohol- és kábítószer-függőség, a bűnözői aktivitás, illetve a pénzügyi nehézségek. 
Növelheti a gyermekbántalmazás kockázatát a család közösségen belüli elszigeteltsége, a társadalmi, illetve a nemek közötti egyenlőtlenségek, a megfelelő lakhatás hiánya, a munkanélküliség, valamint a gyermekek védelmére szolgáló társadalmi és jogi normák fejletlensége. 
                                                                 
                                                                                    (WHO 2016)

 

A cselekvő bántalmazás történhet fizikailag, a gyermeknek szándékosan vagy gondatlanul okozott sérülés, fájdalom révén; érzelmileg, rendszeresen, hosszú időn át alkalmazott rossz bánásmóddal, amely káros hatással lehet a gyermek érzelmi fejlődésére; de történhet szexuálisan is, ha a gyermeket olyan szexuális tevékenységbe vonják be, amelyet koránál fogva megérteni nem tud. 
Az elhanyagolás ugyancsak lehet érzelmi vagy fizikai jellegű, előbbi esetben a gyermektől az érzelmi kötődés, biztonságérzet kialakulásának lehetőségét tagadják meg, utóbbi esetben a gyermek fizikai és higiénés szükségleteinek kielégítetlensége, az orvosi ellátás késleltetése.
                                                               

                                                                             (MOGYESZ 2006)


A gyermekbántalmazás felmérését és leleplezését jelentősen megnehezíti a jelenség nagyfokú látenciája, amelyhez szintén hozzájárulhat a családok elszigeteltsége, a gyermekek szülői bánásmóddal kapcsolatos kételyeinek hiánya, az elszenvedett sérelmek elpanaszolásának megtiltása a bántalmazó részéről, illetve a társadalmi szintű viszolygás a családok belügyeibe való beavatkozástól. 


A bántalmazások száma évről-évre növekszik.


A WHO adatai szerint a világon évente 41 ezer gyermek
válik emberölés áldozatává.
Noha a családon belüli erőszak, bántalmazás áldozatai legnagyobb eséllyel az egészségügyi intézményeknek, a pedagógusoknak és a szomszédoknak kerülnek a látókörébe, a tapasztalatok alapján gyakran nem tesznek eleget jelzési kötelezettségüknek.

 

----------------------------------


"Flaviane Carvalho, egy floridai étterem menedzsere szilveszter este maga is beállt kiszolgálni a vendégeket, és arra lett figyelmes, hogy az egyik asztalnál mindenki előtt volt étel, csak egy kisfiú nem evett semmit. A pincérnő megkérdezte, nincs-e valami tévedés, hiszen a fiúnak nem rendeltek ételt, de az asztalnál ülő férfi elmondta, minden rendben, a gyerek majd éjszaka eszik, otthon. A felszolgáló észrevette, hogy fiú arca és karja tele van sebekkel...

gy-carvalho.pnggy-c2.png
Titokban írt egy üzenetet a fiúnak, és megpróbálta úgy felmutatni a lapot, hogy a szülők ne vegyék észre: „Szükséged van segítségre?” A kisfiú észrevette a jelzést, és bólintott.
A rendőrök hamarosan kiérkeztek a helyszínre; Carvalho elmesélte nekik, hogy a gyerek szemei között hatalmas karcolást vett észre, a kisfiú emellett nagyon csendesnek és szomorúnak tűnt. A rendőrök kifaggatták a 11 éves fiút, aki... kórházba került, nevelőapját pedig még aznap letartóztatták. Egy orlandói rendőrtiszt szerint a gyermekbántalmazás ez esetben enyhe kifejezés, itt valóságos kínzás zajlott: később a gyermek elmesélte a rendőrökek, hogy büntetés gyanánt többször éheztették, előfordult, hogy megkötözték vagy hogy fejjel lefele lógatták egy ajtóról. Nevelőapja, Timothy Wilson többek között seprűnyéllel és ököllel verte.
A gyermek anyja, a 31 éves Kristen Swann beismerte, hogy tudott a kínzásokról, így később őt is letartóztatták gyermek veszélyeztetése vádjával." 
 https://www.google.com/search?q=Kristen+Swann&tbm=isch&ved=2ahUKEwjD7s_g2s7uAhUMpRoKHZhxCcgQ2-cCegQIABAA&oq=Kristen+Swann&gs_lcp=CgNpbWcQA1AAWABg2NAFaABwAHgAgAEAiAEAkgEAmAEAqgELZ3dzLXdpei1pbWc&sclient=img&ei=RBwbYMO8HYzKapjjpcAM&bih=657&biw=1396                                                                                             

 


Minden gyermeknek gondoskodó és szeretetteljes környezetben kellene felnőnie. Sok gyerek mégis otthon találkozik először erőszakkal.
Eddig csupán 60 ország fogadott el olyan jogszabályt, amely a testi fenyítés minden formáját megtiltja a családon belül, így 600 millió 5 év alatti gyermeket még mindig nem véd a jog.

Amint a gyerekek életük második évtizedébe lépnek, a bántalmazás okozta halálozási arány duplájára nő az első tíz évhez képest.
Globálisan a serdülőkori halálesetek többsége emberölés következménye. Latin-Amerikában és a Karib-térségben a gyilkosság a leggyakoribb halálok, míg a Közel-Keleten és Észak-Afrikában fegyveres konfliktusoknak és háborúknak esnek áldozatul a legtöbben.

gyermek-eroszak-fegyver-patrick-robert-fotoja.png Fotó: Patrick Robert


A fegyveres konfliktusok sújtotta térségekben élő serdülőket sok veszély fenyegeti – attól kezdve, hogy fegyveres csoportok besorozzák őket katonának, addig, hogy váratlanul kereszttűzbe kerülnek.
Minden 7. percben meghal egy serdülő erőszak következtében. 
2015-ben a serdülőkori halálesetek több mint kétharmada emberölés következménye volt.
 

 

Szexuális bántalmazásról hallva gyakran idegen elkövetőre gondolunk,

a gyerekeket mégis a család, a barátok vagy ismerősök részéről fenyegeti a leginkább ez a veszély.
Legyen szó fizikai közeledésről vagy szexuális tartalmú verbális zaklatásról, a gyerekek elleni szexuális bántalmazás minden országban előfordul, és minden korosztályt érint, lányokat és fiúkat egyaránt.
A legtöbb áldozat örökre eltitkolja, hogy bántalmazás érte és
nem kér segítséget. Az okok között lehet a bosszútól való félelem, a szégyen, vagy nincs kinek elmondaniuk.


28 ország adatainak alapján 10-ből 9 szexuális zaklatást elszenvedett serdülő lány esetében közeli ismerős volt az elkövető.
Körülbelül 15 millió 15–19 éves serdülő esett szexuális erőszak áldozatául élete során.
5 európai országban a fiatal nők több mint 10% -a számolt be arról, hogy szexuális erőszakot szenvedett el 15 éves kora előtt. Bangladesben és Kamerunban minden ötödik serdülő lányt ér szexuális erőszak.

Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, 2030-ig közel kétmillió gyermek és serdülő hal meg bántalmazás következményeként. Mind az eszközök, mind a tudás a rendelkezésünkre áll, hogy ezt megakadályozzuk, de ehhez össze kell fognunk. A gyermekbántalmazás felszámolása közös érdekünk.

                                                                                (unicef)
 

 

 


"A Székesfehérvári Járásbíróság kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt szabott ki 120 óra közmunkát arra a két óvodapedagógusra és dajkára, akik egy Fejér megyei óvodában erőszakkal próbáltak megetetni egy gyermeket – számolt be a Fejér Megyei Főügyészség közleményében. A vádirat szerint a vádlottak úgy döntöttek, hogy megpróbálják megetetni az étkezési zavarban szenvedő három és fél éves gyermeket, aki a többi társával együtt az asztalnál ült és az ebédet várta. A vádlottak ekkor léptek oda hozzá, a gyermek egyik kezét az egyik, másik kezét a másik vádlott hátra fogta, a harmadik pedig kanállal az ételt a szájába nyomta. Ennek hatására a gyermek sírni kezdett, de az elítéltek ennek ellenére is megpróbálták a szájába erőltetni az ételt. A tiltakozó, síró gyermek ekkor félrenyelt, aminek hatására a három felnőtt felhagyott tettével.

A gyermekben az eset maradandó károkat okozott, miután viselkedése megváltozott, zárkózottá, szomorúvá vált, sírva ment óvodába. Szülei ezt tapasztalva át is íratták egy másik óvodába.

A bíróság egyébként ítéletében kimondta, hogy a vádlottak a feladatukból eredő kötelességüket súlyosan megszegték, a kiskorú testi, érzelmi fejlődését veszélyeztették, amikor kényszerrel próbálták megetetni. Az evéssel kapcsolatos nehézségeit tovább mélyítették, és tettük alatt a gyermek fulladásának a lehetősége is fennállt.

Az ügyészség a bíróság ítéletével nem ért egyet, ezért a vádlottak büntetésének súlyosításáért (végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés), valamint foglalkozástól eltiltás kiszabásáért fellebbezett."


                                                                               (nepszava. hu)

 


A Gyermekvédelmi Törvény értelmében

___minden felnőtt felelős a gyermekek jól-létéért és biztonságáért___.
A gyermek szülei, családja, az állam és a társadalom köteles biztosítani a gyermek fejlődéséhez  a felnőtté válásához szükséges feltételeket.
A gyermekek testi, szexuális és lelki bántalmazástól mentes felnövekedése alapvető fontosságú minden társadalom számára.

vekerdy-szeretet.png

 

 

Figyeljünk oda  a gyermekekre, gyakoroljunk empátiát azok felé is, akik nem a közvetlen környezetünkhöz tartoznak, kiváltképpen pedig a környezetünkhöz tartozókra! Nagyon sok baj elkerülhető és meggátolható a sorozatos visszaélés, ha nyitott szemmel járunk és irgalmasságot gyakorolunk a leginkább rászorulók, a gyermekek felé.
Jogaikat nem képesek érvényesíteni, tudniuk kell, hogy törődnek velük és nem természetes dolog az erőszak, az ütlegelés

és a kínzás. Figyeljünk és figyelmeztessünk! Nekik jogaik, nekünk kötelességeink vannak, amikről soha nem szabad elfeledkeznünk.

 

 

                       gy2.png

 

 

 

 

Film az emberkereskedelemről, amelynek szintén elsődleges célpontjai a gyermekek,

hogy kielégítsék az aberrált, pedofil felnőttkorú perverzek pokolravaló igényeit.

De közel az ítélet!