Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.01.11

Földrengés-előrejelzés Izraelben - tudósok és próféták összhangban

A Sós-tenger vagy más néven Holt-tenger medre alatt végzett első ilyen jellegű tanulmányból kiderül, hogy a következő években várhatóan a Richter-skála szerinti 6,5-es erősségű, pusztító erejű földrengés éri a régiót.
A tanulmány kimutatta, hogy egy ekkora földrengés Izrael földjén átlagosan 130 és 150 év közötti ciklusban fordul elő, de a történelem során volt olyan eset, amikor az egyik és a másik földrengés közötti szünet csak néhány évtizedig tartott.

foldreng.png

A Sós-tenger ma a pihenni vágyók nyugalomszigete, de volt már itt ítélet is:

Szodoma és Gomorra romjait nemrég fedezték fel a meder alatt


Az utolsó, Richter-skála szerint 6,5-es erősségű földrengést a Holt (Sós)-tenger völgyében mérték 1927-ben, amikor több száz ember megsebesült Ammanban, Jeruzsálemben, Betlehemben és még Jaffán is. 
Most, a tanulmány eredményei nyomán, a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a következő években vagy évtizedekben nagyon valószínű egy újabb földrengés.

 

A kutatást egy nemzetközi kutatócsoport végezte, köztük 
- Prof. Shmuel Marco, a Tel Avivi Egyetem Környezet- és Földtudományi Porter Iskolájának vezetője és kutatótársai, 
- Dr. Yin Lu (a TAU posztdoktora), 
- Prof. Amotz Agnon (Héber Egyetem), 
- Dr. Nicolas Waldmann (Haifa Egyetem), 
- Dr. Nadav Wetzler (Izraeli Földtani Intézet) és 
- Dr. Glenn Biasi (Amerikai Földtani Intézet). 

Az úttörő tanulmány eredményeit a rangos Science Advances folyóirat publikálta.


A tanulmány részeként a kutatást a 
- Nemzetközi Kontinentális Tudományos Fúrási Program (ICDP) égisze alatt végezték, amely mélyfúrást végez a tengerszemek területén az egész világon azzal a céllal, hogy tanulmányozza a Föld ősrégi éghajlatát és egyéb környezeti változásokat. 
2010-ben egy fúrótornyot helyeztek el a Sós(Holt)-tenger közepén, és több száz méteres mélységig kezdtek fúrni, lehetővé téve a Sós-tenger geológiájának elemzését.

 

Marco professzor szerint, mivel a Sós-tenger a legalacsonyabb hely a Földön, minden télen a bele ömlő árvizek hordalékot hoznak magukkal, amely a tó fenekén különböző rétegekben halmozódik fel. Körülbelül egy milliméteres sötét réteg képviseli a téli hullámvíz-üledéket, és egy világosabb, szintén körülbelül milliméter vastag réteg a víz fokozott párolgását a nyári hónapokban.


Amint földrengés következik be, az üledékek együtt kavarognak, a korábban tökéletes sorrendben megtelepedett rétegek egymásba keverednek és más elrendezésben helyezkednek el. A kutatók által kifejezetten ehhez a tanulmányhoz kifejlesztett egyenletek és számítási modellek segítségével megértették a folyamat fizikáját, és a geológiai nyilvántartásból rekonstruálhatták a földrengések történetét az idő múlásával.


A rekord elemzése - a világon a leghosszabb ilyen jellegű rekord - azt mutatja, hogy a Sós-tenger völgyében voltak évezredek, amelyekben több volt a földrengés, máskor kevesebb. Sőt, a kutatók azt találták, hogy Izraelben jelentősen alábecsülték a földrengések gyakoriságát, s hogy a régióban átlagosan 130-150 évente 6,5-es erősségű földrengések fordulnak elő, de a földrengések közötti gyakoriság változó. 
Voltak olyan esetek, amikor két földrengés között elteltek évszázadok, ám voltak olyan esetek is, amikor hatalmas földrengések néhány évtizeden belül következtek be.


"Nem akarok riadalmat okozni - zárta beszédét Marco professzor - de tektonikailag aktív időszakban élünk. A geológiai adatok nem hazudnak, és nagy földrengés lesz Izraelben. Természetesen nincs rá módunk  pontosan megjósolni, hogy a föld mikor remeg majd a lábunk alatt. Ez csupán statisztikai előrejelzés, de sajnos elmondhatom, hogy az elkövetkező években több száz áldozatot okozó földrengés következik be. Ez tíz év múlva vagy több évtized múlva is bekövetkezhet, de a jövő héten is lehet, és erre folyamatosan fel kell készülnünk."

__________________________________________________


https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2038&version=NT-HU

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%81m%C3%B3sz%201&version=NT-HU

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1t%C3%A9%2024%3A6%2D8&version=NT-HU

https://www.biblegateway.com/passage/?search=M%C3%A1rk%2013%3A7%2D9&version=NT-HU

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Luk%C3%A1cs%2021%3A10%2D12&version=NT-HU

_________________________________________________
"És láttam, amikor feltörte a hatodik pecsétet: nagy földrengés támadt, és a nap elsötétült, mint egy fekete szőrcsuha, a telihold olyan lett, mint a vér,
és az ég csillagai lehullottak a földre, ahogyan a fügefa hullatja éretlen gyümölcsét, amikor nagy szél rázza;
az ég is eltűnt, mint egy felgöngyölődő papírtekercs, minden hegy és sziget elmozdult a helyéről.

A föld királyai, a fejedelmek és a vezérek, a gazdagok és a hatalmasok, a szolgák és a szabadok mind elrejtőztek a barlangokban és a hegyek szikláiban,
és így szóltak a hegyekhez és a sziklákhoz: "Essetek ránk, és rejtsetek el minket a királyi trónuson ülő arca elől, és a Bárány haragja elől..."

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jelen%C3%A9sek%206&version=NT-HU

__________________________________________________

"És felszállt a füstölőszerek füstje a szentek imádságaival az angyal kezéből az Isten elé.
Ekkor vette az angyal a füstölőt, megtöltötte az oltár tüzéből, és ledobta a földre: mennydörgés és zúgás, villámlás és földrengés támadt.
A hét angyal pedig, akinél a hét trombita volt, felkészült, hogy trombitáljon..."

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jelen%C3%A9sek%208&version=NT-HU
_________________________________________________

"Az én két tanúmnak pedig megadom, hogy ezerkétszázhatvan napig prófétáljanak zsákruhába öltözve". Ez a kettő pedig a két olajfa és a két gyertyatartó, amelyek a föld Ura előtt állnak.
Ha valaki bántani akarja őket, tűz tör elő szájukból, és megemészti ellenségeiket, és ha valaki bántani akarja őket, annak így kell megöletnie.
Nekik megvan az a hatalmuk, hogy bezárják az eget, hogy ne essék eső prófétálásuk napjaiban; és van hatalmuk arra, hogy a vizeket vérré változtassák, és megverjék a földet mindenféle csapással, ahányszor csak akarják.

És amikor bevégzik bizonyságtételüket, a fenevad, amely feljön az alvilágból, hadat indít ellenük, legyőzi és megöli őket.
Holttestük a nagy város utcáján hever, amelynek neve lelki értelemben Sodoma és Egyiptom, ahol az ő Urukat is megfeszítették.
A népek és törzsek, a nyelvek és nemzetek fiai látják az ő holttestüket három és fél napig, de nem engedik sírba tenni.

A föld lakói pedig örülnek ennek és vigadnak, ajándékokat küldenek egymásnak: mert ez a két próféta gyötörte meg a föld lakóit.
A három és fél nap elmúltával azután az Istentől az élet lelke szállt beléjük, és lábra álltak. Nagy félelem fogta el azokat, akik látták őket.
És hatalmas hangot hallottak a mennyből, amely így szólt a két prófétához: "Jöjjetek fel ide!" És ellenségeik szeme láttára felmentek a felhőben a mennybe.

Abban az órában nagy ___földrengés támadt, és a város tizedrésze összedőlt, a földrengés megölt hétezer főnyi embertömeget, a többieket pedig rémület szállta meg, és dicsőítették a menny Istenét.

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jelen%C3%A9sek%2011&version=NT-HU

___________________________________________________

"Menjetek el, és öntsétek ki Isten haragjának hét poharát a földre!"

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jelen%C3%A9sek%2016&version=NT-HU

 

foldr.jpg

 

Legutóbbi földrengések mappája:

https://earthquake.usgs.gov/earthquakes/map/?extent=14.09462,-13.27148&extent=56.26814,93.60352

 

 

 

A mappában található képek előnézete Izrael