Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.01.26

Al-Husszeini mufti és a zsidók

m2.png

Szinte mindenki hallott már Jeruzsálem egykori főmuftijáról, aki a második világháborúban együttműködött a nácikkal. Híressé vált fotóján együtt tárgyal Hitlerrel - nem nehéz kitalálni, hogy miről és kikről.

Nemrégiben Izraelben megjelent egy könyv, amely tartalmazza személyes naplójának titkait.
A könyv címe:  A mufti és a zsidók.
Szerzője: dr Edy Cohen.
 
m1.png
 
Bár ezidáig már számos tanulmány megvizsgálta a mufti tevékenységét és boncolgatta személyiségét a náci Németország leverésétől napjainkig, eddig egyetlen tanulmány sem használt arab nyelvű forrásokat. A mufti személyes archívumában azonban rengeteg dokumentum található.
Ezek különböző német irodákban lapultak mindaddig, amíg a szövetségesek 1945. májusában el nem kobozták őket.
 
A második világháború után amerikai közvetítéssel a személyes iratok Izrael állam Levéltárának birtokába kerültek, de számonkérésre a mufti 1974-ben bekövetkezett haláláig nem került sor.
Az archívum több tucat fájlban tartalmaz beszédeket, leveleket és propagandaanyagokat.
A tanulmány részletesen feltárja az 1941-45.  között Németországban élő
al-Husszeini mufti napirendjét is.
 
A könyv három részre oszlik, és részletesen bemutatja a mufti az egykori ún. Palesztinában, Irakban és Németországban végzett tevékenység. Ezekről eddig nagyon keveset lehetett tudni. Az említett országok dokumentumai részletesen kitérnek a zsidók elleni titkos háborújának eddig ismeretlen aspektusaira, amelyeket a rasszizmus és a zsidógyűlölet motivált.
 
Németországi tartózkodás alatt al-Husszeini Berlinben az arab irodát irányította és szoros munkatársa volt a náci vezetésnek, köztük a gestapóvezér Heinrich Himmlernek. Részt vett a berlini zsidó közösség üldözésében és titkosügynököket toborzott külföldi bevetésre, többek között Nagy-Britanniába is.
 
A könyv utolsó fejezete bemutatja azt az időszakot, amikor el kellett menekülnie Németországból, és Franciaországba érkezvén kb. egy évig házi őrizetben tartózkodott. 1946-ban hamis útlevéllel szökött meg Egyiptomba. Az ide vonatkozó háttéranyagok Franciaország Levéltárából származnak, amelyek nemrégiben kerültek Izrael tulajdonába.
 
A mufti élete végéig együttműködött náci erőkkel, de titokban mindig olyan arab birodalomról álmodott, amely szinte az egész Közel-Keletet magába foglalta volna. Ilyen jellegű törekvései megegyeznek korunk azon terrorista szervezetei vágyálmaival, amelyeket jól fémjelez Irán és az ISIS tevékenysége.
 
A könyv egy újabb bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az iszlám világuralomra törő politikai vallás.