Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.02.09

A fáradt Zákeus

zaki.png
        


 

"Nem látod, milyen jó Isten, 
   mennyire hosszan tűr 
   és türelmes veled? 

 Hát nem látod, mennyire nagyon jól megy sorod, 
 ahogy elfordít téged a bűntől?"

 

 

Nagyon is szerethető annak a kis vámszedőnek az esete, aki felmászott a platánfára, hogy jobban szemügyre vegye az arra elhaladó Messiást - mivel alkatánál fogva esélye sem volt rá, hogy közelebb kerüljön Hozzá a nagy tömegben, amely mindenhova elkísérte Őt.
Amikor Jézus már közel volt hozzá, meglátta az apró termetű Zákit ( 
זכי ), ahogy ott fészkelődött a fán, kapaszkodva az ágakba, amelyek eltakarták egész testét. 
Nem nagyon akarta, hogy meglássák, miben sántikál ismét, meg amúgy is megszokta már, hogy körbesündörögje az eseményeket, ha valamit el akart érni az életben. De az igazat megvallva: belefáradt már a folytonos helyezkedésbe, az életszituációk kerülgetésébe, jól is esett most kicsit idefenn időznie a fáradtfügefán. Rokonlelkek.

 

- Záki! - Jézus a nevén szólította...! Hát ismer...? Mindegy, nem is volt fontos, annyira szíven találta a barátságos hívás, hogy egy pillanat töredéke alatt felejtette el, miken is gondolkodott az imént... ráadásul... mintha egy jégtömb olvadt volna le a szívéről, hidegségével-súlyával együtt, olyan nagyon  könnyűnek érezte magát...!
"Gyorsan gyere le a fáról, mert ma a te házadban kell időznöm."

zakeus.jpg

Jézusnak sem a hangjában, sem a szavaiban nem volt semmiféle számonkérő árnyalat. Nem hallatszott ki belőle a tízparancsolat, sem a korábbi bűnök miatti kárhoztató ítélet. Egyszerűen megszólította a bűnöst, szíven találta a szavaival, időt töltött vele - nem is keveset -, és felkínálta számára a jobb, járhatóbb utat.

"Én vagyok az Út, az Igazságosság és az Élet"... 

A korrupciónak egy pillanat alatt nyoma veszett.

"Uram, mostantól a vagyonom felét átadom a szegényeknek és bárkinek, akitől csalással vettem el pénzt, négyszer annyit adok vissza!"

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Luk%C3%A1cs+19&version=HHH

 

Az örök élet valódiságát nem kell bizonygatnunk - az Élet hangját, a benne rejlő szeretetet és elfogadást mindenki meghallja, aki nem velejéig gonosz. (Nem ezekről kell nekünk gondolkodnunk, a nekik fenntartott hely már el van készítve; csupán idő kérdése, az Atya mikor elégeli meg mindezt a mocskot, ami jelenleg beteríti a csodásnak teremtett bolygónkat.)
Az Élet hangját a bűnös ember meghallja.
Jól teszi, ha elfogadja, s nem elutasítja, de döntenünk sem lehet mások helyett.
A másik ember akarata az övé. Döntései szintén.
Isten vizsgálja minden ember szívét, alakítja, hívja megtérésre... Mi csupán az Ő munkatársai lehetünk ebben, s ez is milyen nagy megtiszteltetés!

zak-eredeti-izraeli-fa.jpg

Izraeli platánfa, másik nevén fáradtfügefa

 


Amikor Jézus a városban sétált, az Őt körülvevő szellemi szféra, a Benne lévő Élő Erő, az Őt követő és Neki szolgáló angyalok mind-mind olyan levegőt, hangulatot és körülményeket teremtettek, hogy az emberek keresni és követni kezdték Őt.
Ki voltak éhezve az Élet illatára, a Menny gyógyítására, a Kenet szabadítására - és mindarra a kéznyújtásnyira levő mennyei jóra, amit a Messiás jelenléte hordozott magában és vitt mindenfelé Júdeában, Somronban, falvakban, hegyek közt és vizek mellett...
Nem volt erő, ami ellen tudott volna állni Neki. Nem volt erő, amely felül tudta volna bírálni az Ő döntését. Senki és semmilyen démoni légió sem.

Amikor a Kenet, Isten tapasztalható ereje leszáll egy városban, környéken, falvakban - akkor jönnek majd maguktól a Zákihoz (Zákeushoz) hasonló emberek. Nem kérdeznek, hanem lépnek.
Minden emberlakta helységben és vidéken Istennek erre a Kenetére van szükség a Földbolygónk minden egyes kis zugában. A legkisebb helyen, a legjelentéktelenebbnek tűnőben egyaránt.
Nincs olyan, hogy valaki nem fontos. 
A legkisebb pedig a legfontosabb. 

 

 

zak4.jpeg

Ohio legnagyobb ismert platánfája

 

 

„Jöjjetek közel hozzám mind, akik belefáradtatok súlyos

terheitek cipelésébe! Nálam megnyugvást találtok. Azt az igát vegyétek fel, amelyet én adok rátok, s tanuljátok meg tőlem,

hogy én

                              szívből szelíd és alázatos vagyok —,

akkor meg fogtok nyugodni. Mert az iga, amelyet én teszek rátok, nem nehéz!

A teher, amelyet én helyezek a vállaitokra, könnyű.”

 

zak2.jpg                     zak3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Záki a vámhatóságok vezető igazgatója volt,

befolyásos és természetesen nagyon gazdag ember.